Tisak na tekstil

DTG

Za razliku od sitotiska, kod kojeg se motiv aplicira na svilu napetu na drveni okvir (tzv. sito) DTG digitalni tisak nova je tehnologija koja motiv, kako joj i samo ime govori, aplicira direktno na artikl.
DTG digitalni tisak može se aplicirati na pamučne tkanine ili mješavine pamuk-poliester s većim udjelom pamuka, a prilikom izrade boja se djelomično upija u strukturu same tkanine pa je otisak na opip puno mekši i ugodniji za nošenje od otisaka napravljenih nekim drugim tehnikama.
DTF digitalni tisak izrađuje se na način da se motiv prvo aplicira na specijalne folije pa onda pomoću termo preše prenosi na artikl. Zbog ovakvog načina izrade isti se, osim na pamuk i mješavine pamuk-poliester, može aplicirati na gotovo sve vrste tkanina i materijala: polyester (dresovi, majice, torbe), softshell, jeans, skaj, koža (novčanici, rokovnici, torbe), drvo…itd.

DTF

DTF:DTF tisak ili DirectToFilm (izravno na film) je tehnologija koja krupnim koracima ulazi u grafičku industriju. DTF tehnologija spaja ink jet pisače, film te grafičko ljepilo u jednu tehnologiju.
Ukratko i pojednostavljeno DTF tisak radi na sljedeći način:
Motiv se DTF tintama istisne na PET foliju, gdje se bijela tinta koristi kao temelj. Potom se otisnuti film prekriva vrućim ljepilom u prahu (puderom) dok je tinta još mokra. Puder je potrebno nanijeti što je moguće ravnomjernije te ukloniti višak.
Zatim se film obrađuje u pećnici za sušenje, a onda se prenosi na prethodno prešanu tkaninu.
Taj se proces naziva i “stvrdnjavanje”. Kad tkanina ponovno dosegne sobnu temperaturu, film se uklanja i ostavlja iza sebe ispisani motiv.
Velika prednost ove tehnologije što se može koristiti na skoro bilo kojem materijalu. Bilo da je riječ o poliesteru, vuni, svili, umjetnoj koži ili sintetičkim vlaknima kao što su rajona ili frotir, tisak putem DTF tehnologije će učiniti čuda.

Sitotisak

Odlika tiska je vrhunska postojanost boje na pranje, direktno peglanje po tisku i odlična cijena otiska na serije već od tridesetak komada i više. Nudimo mogućnost tiska u 6 boja na svijetlim i tamnim podlogama kao i direktni color tisak na svijetlim podlogama uz pranje do 90 stupnjeva. Moguće je dobiti bilo koju nijansu boje.

Termotisak

Proces termotiska započinje pripremom programa pri čemu se logotip, natpis ili neki drugi željeni motiv pretvara u vektorski format. Potom se isti „šalje“ na rezač (cutter) folije koji izrezuje motiv na jednobojnoj foliji. Nakon što rezač obavi svoj dio posla potrebno je odstraniti suvišnu foliju, tj. dio folije koji ne želimo da bude na majici. Tako očišćena folija potom se pomoću termopreše, pod pritiskom i visokom temperaturom aplicira na tkaninu.
Ukoliko motiv ima više boja, potrebno je ovaj postupak izvesti za svaku boju folije posebno.
Tkanine s termotiskom mogu se prati na temperaturama od 40 do 60°C, ovisno o materijalu i uputama za održavanje, a peglanje se preporučuje s unutarnje strane.

Kao jednu od glavnih karakteristika termo tiska možemo istaknuti trajnost aplikacija, zahvaljujući naprednim tehnologijama pri izradi kvalitetnih termo folija koje ne gube intenzitet boje niti nakon velikog broja pranja.
Termotisak je idealna tehnika za manje naklade pa se može koristiti za personalizirane majice, rođendanske poklone ili neku drugu posebnu prigodu.

Transfer

Na svijetle materijale možemo aplicirati i color otisak u indirektnoj tehnici tzv. preslikača
printanog na laserskoj foliji. Na tamne materijale lijepimo preslikač izrađen u tehnici indirektnog
sitotiska. Pranje je ograničeno do 40 stupnjeva i peglanje je isključivo sa druge strane tekstila.
Kod ove tehnike je jako bitna veličina otiska jer ona direktno diktira cijenu.